Central Courtyard

Central Courtyard

Central Courtyard

The new heart of campus will to return to Wally’s Walk in the form of a revitalised and replanted Central Courtyard. Flowing onto the University’s lake and lawn, the Central Courtyard area will be redeveloped to include 25 formal teaching spaces and adjacent informal learning areas that will complement MUSE/MAZE and add newer format teaching environments. The Central Courtyard is due for completion in late 2020.

Key features:

  • 68,000m2 total area
  • Social and educational focus
  • New on-campus accommodation for students (345 beds planned in the initial phase)
  • New graduation hall, retail areas including the U Bar, upgraded Lincoln Building (16 Wally's Walk) with food and beverage outlets and a new home for the Research Office.

When complete, the new Central Courtyard and surrounds will once again provide an important campus focal point and allow for the next 50 years of Macquarie University's growth. The 68,000m2 precinct will incorporate Central Courtyard and four surrounding buildings.

Populated by a selection of mixed native evergreen and deciduous tree species, with some non-native species lining the surrounding pedestrian thoroughfares, the tree space plays an important role and in addition to the updated tree scape, the building will house state-of-the-art facilities for staff and students to enjoy well into the future. Designed by award-winning design studio Architectus, the new buildings will serve a variety of functions and delivering new social and educational infrastructure.

Existing buildings are being redeveloped to be lighter and brighter than their predecessors, creating a new vibrancy and dynamism for all to enjoy. There will also be new on-campus accommodation for students; graduation hall, retail space with a food court, plus leading-edge tutorial rooms and associated breakout informal learning spaces.

This development will serve a variety of functions include a refreshed social and educational infrastructure at the very heart of the campus.

Back to the top of this page